Sanal ofis kiralamaktaki temel amaç yasal adres ihtiyacının giderilmesidir. Fakat sanal ofis hizmeti yasal adres ihtiyacını gidermekle kalmaz bunun yanında sekreterya, posta kargo takibi ve çağrı karşılama gibi hizmetler de sunar.
Yeni bir iş kurmak veya fatura kesmek isteyenler öncelikle vergi dairesinden mükellefiyet açılışı yapmalıdırlar. Bu yasal bir zorunluluktur. Vergi dairesine yapılan başvuru sırasında vergi dairesi yetkilileri sizden iş adresinizi gösteren bir kira kontratı isterler. Bu adres bir ofis, bir fabrika, bir kafeterya vb. olabilir. Bu yaptığınız işe göre değişir. İşte bu noktada sanal ofisi gerçek bir ofis gibi düşünebilirsiniz. Çünkü gerçekten de bir ofis vardır ve hatta bu ofisi kullanabilirsiniz de.
Peki sanal ofisin normal bir ofisten farkı nedir?
Normal bir ofis tamamen size ait ve haftanın tüm günü kullanabileceğiniz bir ofis iken sanal ofis, ofisi kullanma imkânınız olmayan ya da sadece belirli saatlerde kullanma imkânınız olan bir ofis çözümüdür. Peki neden böyle bir oluşum meydana geldi? Cevap gayet açık : Maliyetleri düşürmek için.
Gerçek bir ofis kiraladığınızda örneğin 2.000-10.000 TL arası bir kira vermeniz gerekirken sanal ofis kiralayarak sadece 150-500 TL gibi çok daha düşük kiralar ödersiniz.
Sanal ofisi kimler kullanabilir?
Normal bir ofis kiralayabilen herkes veya her şirket bir sanal ofis kiralayabilir.
Örneğin
- Avukatlar
- Yazılım, digital pazarlama, sosyal medya pazarlama işi ile iştigal olanlar
- Mimarlar
- Reklam ve pazarlama sektörü profesyonelleri
- Danışmanlar vb.
Yukarıdaki meslek ve sektör gruplarından Avukat örneği ile “neden sanal ofisin kiralanmalıdır “ sorusuna cevap verelim.
İlk defa kendi ofisini açmak isteyen bir avukat düşünün. Gerçek bir ofis kiralayarak çok büyük bir başlangıç maliyeti ve aylık sabit maliyete katlanmak zorunda kalacaktır. Ofis kirası, depozito, dekorasyon, mobilya harcamaları gibi başlangıç maliyetlerine katlanmanın yanı sıra aylık masraflar olarak kira, çalışan ücreti, elektrik, su, doğal gaz, aidat gibi sabit giderlere de katlanacaktır. Ayrıca mesleki kariyerinin henüz başında ve yeterli sayıda müvekkile sahip olmayan bir avukat için bu masrafları karşılamak oldukça güçtür. Oysaki örneğimizdeki avukat bir sanal ofis kiralayarak hiçbir başlangıç maliyetine ve yüklü miktarda aylık gidere katlanmadan işini kurabilir, ofisini açabilir. Üstelik Sanal ofisin sunduğu prestijli bir iş adresi, sekreterya, posta kargo takibi, toplantı salonu kullanımı imkanlarından da faydalanır. Avukat örneğini ofis kullanma gereksinimi olan tüm sektörler ve meslekler için genişletebiliriz.
Görüldüğü gibi sanal ofis kiralamak bir iş yapmanın en iyi ve en avantajlı yoludur.